onsdag 9 juli 2014

Flädersaft - somrigt i kubik!

Flädersaft är verkligen underbart gott och somrigt! Har ingen egen fläderbuske men har tur att ha både en mor och syster som förser mig med både blommor och saft. Nu är årets flädersaft gjord och sparad i både kyl och frysen. Receptet jag använder mig av är samma som min mor använder.

Foto: Annajanson

Flädersaft
40 klasar med fläderblommor
2liter vatten
2 kg socker
50gr citronsyra
3st citroner.

Lägg citronskalet från citronerna, citronsaften från citronerna, blomklassarna och citronsyra i en stor bunke. Koka upp vattnet med sockret och rör till sockret löser upp sig. Häll sedan det över blommorna, täck över och låt stå kallt i 4-5dygn. Rör om varje dag i bunken. När saften gottat till sig efter 4-5dagar silas den av i en ren silduk. Ett tips för att få av citronskalet smidigt utan att få med det vita som kan ge lite beskhet är att använda potatisskalare eller osthyvel och sedan hacka citronskalet.

Foto: Annajanson

Sen är det bara att njuta av god flädersaft hela året! Och du vet väl att det går alldeles utmärkt att frysa saft i en glasflaska eller burk? Lämna bara lite extra plats kvar i flaskan/burken så den inte går sönder när saften fryses.

Foto: Annajanson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar